Σεξουαλική παρενόχληση: Μηδενική ανοχή

Σεξουαλική παρενόχληση: Μηδενική ανοχή

Σεξουαλική παρενόχληση: Μηδενική ανοχή

Σεξουαλική παρενόχληση είναι οποιαδήποτε ανεπιθύμητη λεκτική, μη λεκτική ή σωματική συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα. Εφόσον πρόκειται για ανεπιθύμητη συμπεριφορά, αυτό σημαίνει ότι ο αποδέκτης της συμπεριφοράς αυτής δεν θέλει να του φέρονται έτσι. Επομένως, σε καμία περίπτωση δε μπορεί κάτι τέτοιο να θεωρηθεί φλερτ, εφόσον το ένα άτομο δε θέλει να είναι σε αυτή την κατάσταση. Το αποτέλεσμα της σεξουαλικής παρενόχλησης είναι η προσβολή της αξιοπρέπειας του ατόμου και η δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος, συνήθως στον εργασιακό χώρο.

Επομένως, η σεξουαλική παρενόχληση δε σχετίζεται με κανέναν τρόπο με το φλερτ. Το φλερτ είναι μία συμπεριφορά μεταξύ συναινούντων ενηλίκων, κάτι όμορφο και θετικό.

Ας δούμε όμως μερικά παραδείγματα σεξουαλικής παρενόχλησης:

Συμπεριφορά σεξουαλικής φύσης που εκφράζεται με πράξεις: πχ., περιττά αγγίγματα, χάδια, τσιμπήματα στο σώμα της εργαζόμενης/ου.

Συμπεριφορά σεξουαλικής φύσης που εκφράζεται με λόγια: πχ., σχόλια για το σώμα, το ντύσιμο της εργαζόμενης, πίεση για να περάσουν κοινωνικά χρόνο μαζί εκτός εργασίας ενώ η εργαζόμενη δεν το επιθυμεί, ερωτόλογα, προστυχιές, πίεση για σύναψη σεξουαλικών πράξεων, κοκ. Η εργαζόμενη αντιμετωπίζεται ως σεξουαλικό αντικείμενο και όχι ως συνάδελφος.

Συμπεριφορά σεξουαλικής φύσης που εκφράζεται μη λεκτικά: πχ., αποστολή στην εργαζόμενη άσεμνων φωτογραφιών, πορνογραφικού υλικού, βλέμματα με υπονοούμενο, πρόστυχες χειρονομίες, κλπ. Τέτοιες συμπεριφορές κάνουν την εργαζόμενη να νιώθει αμηχανία, ντροπή, πίεση, άγχος και φόβο. Προφανώς πλήττεται η προσωπική, αλλά και η επαγγελματική της αξιοπρέπεια.

Συμπεριφορά που βασίζεται στη διαφορετικότητα του φύλου: εδώ περιλαμβάνονται συμπεριφορές και σχόλια που δυσφημούν, γελοιοποιούν ή εκφοβίζουν την εργαζόμενη μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα.

Η σεξουαλική παρενόχληση πάει και παραπέρα: γίνεται σεξουαλικός εκβιασμός, γιατί χρησιμοποιείται ως βάση για τη λήψη αποφάσεων για το αν παραμείνει η εργαζόμενη-θύμα στον εργασιακό της χώρο και με ποιες συνθήκες.

Μύθοι σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση

Τα ήθελε και τα έπαθε. Σε καμία περίπτωση! Το γεγονός ότι μία γυναίκα είναι όμορφη ή εντυπωσιακή δε σημαίνει ότι ένας άντρας θα πρέπει να το πάρει ως «πράσινο φως» για να προχωρήσει σε κάτι που η γυναίκα δε θέλει. Η εμφάνιση μίας γυναίκας ΠΟΤΕ δεν θα πρέπει να αποτελεί τη δικαιολογία για έναν άντρα ότι «τα ήθελε».

Η σεξουαλική παρενόχληση είναι φλερτ. ΟΧΙ, δεν είναι φλερτ. Το φλερτ είναι κάτι όμορφο, που το βιώνουν θετικά και τα δύο άτομα. Στο φλερτ ο κανόνας είναι ότι υπάρχει ανταπόκριση. Αν δεν υπάρχει, τότε τελειώνει χωρίς άσκηση βίας ή απειλής.

Η σεξουαλική παρενόχληση είναι μία χοντροκομμένη και ακατέργαστη προσπάθεια έναρξης ερωτικών σχέσεων. ΟΧΙ, είναι περισσότερο επίδειξη δύναμης από την πλευρά του δράστη.

Η σεξουαλική παρενόχληση είναι κάτι που συμβαίνει μόνο σε ελκυστικές γυναίκες. Οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Αυτό επειδή δε σχετίζεται αποκλειστικά με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της εργαζόμενης, αλλά με το πώς ο άντρας θέλει να ασκήσει εξουσία και θεωρεί τη γυναίκα αυτή ευάλωτη.

Η σεξουαλική παρενόχληση είναι κάτι που λίγο πολύ το κάνουν όλοι οι άντρες. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν πάρα πολλοί άντρες που φέρονται σωστά και ακολουθούν βασικές αρχές και αξίες. Πρόκειται για άντρες που γνωρίζουν πότε η συμπεριφορά τους είναι δυσάρεστη ή προσβλητική.

Η ταυτότητα της γυναίκας που πέφτει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης

Οι γυναίκες που γίνονται θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης συνήθως είναι άτομα νεαρότερης ηλικίας, στην αρχή της καριέρας του και χωρίς μεγάλη εμπειρία στον επαγγελματικό, αλλά και τον κοινωνικό χώρο. Δεν ξέρουν πώς να χειριστούν την κατάσταση, αφού κανείς δεν τις είχε προετοιμάσει για κάτι τέτοιο και δεν υπάρχει συλλογική κοινωνική γνώση για το τι κάνει κανείς σε τέτοια περίπτωση. Η γυναίκα που γίνεται θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης έχει αυξημένο στρες και άγχος, ενώ μπορεί να φτάσει στα όρια της κατάθλιψης, όχι μόνο επειδή της ασκείται υπερβολική πίεση από τον θύτη, αλλά επειδή δε βλέπει καμία λύση στο πρόβλημά της πέρα από το να υποκύψει στις ορέξεις του.

Οι γυναίκες που πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης έχουν αυτοπεποίθηση και ικανότητες, αλλά δεν έχουν τη δύναμη να αντισταθούν στις απειλές, άμεσες ή έμμεσες, από την πλευρά του θύτη.

Η ταυτότητα του θύτη

Ο θύτης από την άλλη είναι άτομο με κύρος και εξουσία. Συχνά υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε θύτη και θύμα, κάτι που κάνει τη γυναίκα να αμφισβητεί τον ίδιο της τον εαυτό. Φοβάται ότι ίσως παρεξήγησε τις πράξεις του θύτη και αφήνει ένα περιθώριο να λυθεί το ζήτημα από μόνο του. Φυσικά όχι απλώς δε λύνεται, αλλά χειροτερεύει και φτάνει μέχρι και στον βιασμό.

Ο θύτης είναι το είδος του ανθρώπου που έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Συνήθως πρόκειται για άτομο με ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας (κάτι που πιθανότατα δεν έχει διαγνωστεί) ή, πιο απλά, για τοξικό άνθρωπο. Είναι ο άνθρωπος που δε λογαριάζει τίποτα και κανέναν, δεν έχει ηθικές αξίες και χρησιμοποιεί τη δύναμή του για να πάρει αυτό που θέλει. Το κοινωνικό του προφίλ μπορεί να είναι «άψογο», ο καλός οικογενειάρχης, με ευχαριστημένη σύζυγο και καλά παιδιά, αλλά πίσω από την επιφάνεια κρύβεται μία σκοτεινή και βρώμικη πλευρά που δεν είναι ορατή στους πολλούς. Ο θύτης δε μπορεί να δεχτεί αμφισβήτηση του κύρους και της δύναμής του, δε μπορεί να δεχτεί το «όχι» ως απάντηση στις σεξουαλικές προτάσεις του.

Γιατί οι γυναίκες δε μιλάνε;

Οι γυναίκες δε μιλάνε για σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση στον εργασιακό τους χώρο την ώρα που αυτό συμβαίνει για έναν απλό λόγο: κανείς δεν πρόκειται να τις ακούσει! Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα τις εξοστρακίσουν, θα χάσουν τη δουλειά τους και θα είναι δακτυλοδεικτούμενες επειδή έθιξαν ένα θέμα ταμπού. Αυτό συμβαίνει επειδή πέρα από την σεξουαλική παρενόχληση, ο δράστης εκβιάζει τη γυναίκα και την απειλεί ότι θα της συμβούν τα χειρότερα αν δεν ενδώσει ή αν μιλήσει. Ο δράστης απειλεί τη γυναίκα ότι θα της συμβούν διάφορα αρνητικά τόσο στην επαγγελματική όσο και στην κοινωνική της ζωή. Έτσι, οι απειλές και ο φόβος που επιφέρουν κάνει τη γυναίκα να σιωπήσει. Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μίας γυναίκας, πέρα από το να χάσει τη δουλειά και το εισόδημά της, είναι να «κλείσουν» επαγγελματικά όλες οι πόρτες μπροστά της. Και μόνο η ιδέα ότι μπορεί να καταστραφεί η καριέρα της πριν καλά-καλά αρχίσει, η ιδέα του να πάνε στράφι οι κόποι και να γκρεμιστούν τα όνειρά της, είναι αρκετοί λόγοι για μια γυναίκα να υποχωρήσει στις πιέσεις ενός άντρα.

Πέρα από το επαγγελματικό κομμάτι, υπάρχει και ο ψυχολογικός φόβος του «κανείς δε θα με πιστέψει», «θα με καταστρέψει κοινωνικά» και «θα γίνω ρεζίλι». Πέρα από τη σεξουαλική παρενόχληση, ο δράστης εκβιάζει ψυχολογικά την γυναίκα ότι κανείς δεν θα την πιστέψει και ότι θα ρεζιλευτεί από μόνη της και χωρίς αποδείξεις. Όταν μάλιστα μπει και η διάσταση «θα διασυρθείς και εσύ και η οικογένεια σου», τότε μία γυναίκα αισθάνεται και μία ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη να μην επιφέρει τέτοια ντροπή στους οικείους της.

Μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα;

Και βέβαια! Όλες αυτές οι γενναίες γυναίκες που ύψωσαν το ανάστημά τους και μίλησαν άφοβα για την εμπειρία τους ανοίγουν τον δρόμο για να λάβει υπόψη της πολύ σοβαρά ολόκληρη η κοινωνία το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο «στους άλλους». Μπορεί να συμβεί στον καθένα, στην καθεμία. Και υπάρχει τρόπος να προληφθεί το φαινόμενο. Το νούμερο ένα είναι να μάθουμε όλοι και να έχουμε την πολιτική της «μηδενικής ανοχής». Δηλαδή να καταδικάσουμε το φαινόμενο χωρίς δικαιολογίες και εξαιρέσεις και «ναι μεν, αλλά». Η σεξουαλική παρενόχληση είναι ανήθικη και παράνομη. Όταν το καταλάβουμε όλοι αυτό και το πρόβλημα έρθει στην επιφάνεια, τότε θα αρχίσουν και τα πρώτα βήματα για την σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του.

Ας μάθουμε λοιπόν, άντρες και γυναίκες να σεβόμαστε το «όχι» και να θυμόμαστε ότι όταν ένας άνθρωπος λέει «όχι» σε κάτι το εννοεί.

 

Πηγή: https://varvogli.gr/