Το πιο τοξικό μοτίβο στις σχέσεις και η «στρατηγική» της σιωπής
Τοξική είναι αυτή η συμπεριφορά που, όταν υπάρχει μία διαφωνία, μία δυσκολία, μια σύγκρουση, το ένα μέλος επιλέγει να αντιδράσει με θυμό, στεναχώρια, φόβο, ακόμα και με απειλές και με βία. Κατά τη γνώμη μου όμως, η πιο τοξική συμπεριφορά είναι η σιωπή. Η θυμωμένη, πεισμωμένη σιωπή που υιοθετεί το ένα άτομο στη σχέση όταν το άλλο του λέει «σε παρακαλώ να αλλάξεις» ή «κάτι δε πάει καλά στη σχέση μας, έλα να κουβεντιάσουμε να βρούμε λύση».
Ο ένας από τους δύο, μπορεί να είναι είτε η γυναίκα είτε ο άντρας, όταν προκύψουν θέματα γάμου ή σχέσης, όταν βλέπει ότι έχει πρόβλημα με κάποια συνήθεια, χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του άλλου, επικοινωνιακό θέμα ή σεξουαλική δυσκολία, αντί να απαντήσει στον/στη σύντροφο που λέει «εδώ υπάρχει πρόβλημα» ή «κάτι με ενοχλεί» γυρνάει από την άλλη και δεν απαντάει. Ή μπορεί να πει «παράτα με» ή «όλο γκρινιάζεις» και να επιλέξει να μην ακούσει καν τι έχει να του πει το ταίρι του. Το παράξενο είναι ότι αυτή η συμπεριφορά της σιωπής φαίνεται να ισχύει για τα παραπάνω θέματα και όχι για ζητήματα που αφορούν στα παιδιά, την εργασία ή άλλες κοινωνικές σχέσεις ή ιατρικά ζητήματα.
Απαίτηση – Απόσυρση
Ο καθηγητής Papp και οι συνεργάτες του που μελέτησαν αυτό το μοτίβο σχέσης το ονόμασαν συμπεριφορά «απαίτησης-απόσυρσης», αφού το ένα μέλος της σχέσης ζητά να λυθεί το πρόβλημα και το άλλο μέλος αποσύρεται και δε συζητά καν το πρόβλημα. Φυσικά και οι δύο συμπεριφορές δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στη σχέση. Oι απαιτήσεις φέρνουν τριβές και εντάσεις στη σχέση, ενώ η απόσυρση φέρνει παγωμάρα και συναισθηματική απομόνωση. Και τα δύο μέλη του ζευγαριού παραμένουν θυμωμένα και θεωρούν ότι το άλλο έχει λάθος, ενώ οι ίδιοι έχουν δίκιο.
Αυτό που βλέπω καθημερινά στη δουλειά μου είναι ότι οι άνθρωποι «κλειδώνονται» στον θυμό τους, βλέπουν την κατάσταση μόνο από τη δική τους πλευρά και αδυνατούν να κατανοήσουν ότι και ο/η σύντροφός τους μπορεί να έχει κάποιο -λιγότερο ή περισσότερο- δίκιο. Και όσο περισσότερο επιμένει ο ένας στην απαίτηση και ο άλλος στην απόσυρση, ακόμα και ένα μικρό πρόβλημα παίρνει μεγάλες διαστάσεις, γιγαντώνεται.
Φυσικά, με αυτό τον τρόπο το ζευγάρι όχι απλώς δεν είναι καλά μαζί, αλλά νιώθει δυστυχισμένο. Όταν μάλιστα το ένα από τα δύο άτομα έχει έντονη στεναχώρια ή συμπτώματα κατάθλιψης, τόσο περισσότερο χρησιμοποιεί αρνητικές στρατηγικές (π.χ., απειλές, φωνές, επιθετικότητα) στην επικοινωνία και έχει αρνητικά συναισθήματα και τόσο λιγότερο χρησιμοποιεί θετικές τακτικές και συναισθήματα (συζήτηση, τρυφερότητα, επίλυση προβλημάτων, κλπ.).
Επαναλαμβανόμενο μοτίβο
Το καλό νέο είναι ότι οι συμπεριφορές τύπου «απαίτηση-απόσυρση» στο ζευγάρι δε σχετίζονται με την προσωπικότητα των ανθρώπων. Είναι συμπεριφορές που τις έχουν μάθει σε κάποια στιγμή στη ζωή τους και τις επαναλαμβάνουν, παρόλο που είναι αρνητικές και δε λύνουν το πρόβλημα. Για να αλλάξουν οι ισορροπίες σε μία σχέση και να υιοθετήσουν και τα δύο μέλη πιο θετική συμπεριφορά είναι σημαντικό να έχουν και οι δύο την επιθυμία και τη δέσμευση ότι θα λειτουργήσουν σε μία νέα, θετική κατεύθυνση. Το γεγονός ότι η συμπεριφορά «απαίτηση-απόσυρση» δεν αποτελεί χαρακτηριστικό της προσωπικότητας σημαίνει ότι μπορεί να αλλάξει, αρκεί φυσικά το ζευγάρι να θέλει να αλλάξει.
Αυτά και άλλα πολλά για να αντιμετωπίσετε τα συναισθηματικά βαμπίρ που σας ρουφάνε την ψυχική σας ενέργεια και τη χαρά της ζωής θα βρείτε στο βιβλίο μου «Συναισθηματικά Βαμπίρ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Mamaya.
Πηγή: https://varvogli.gr/